Gönderen Kurşun Kalem / 20 Ekim 2010 Çarşamba / Yorum Yok /
Soğuk kış günlerinde el bakımı
Yaşlılık belirtilerinin yüzümüzden bile önce yerleştiği eller, soğuk kış günlerinde daha özel bakım istiyor.
Yaşlılık belirtilerinin yüzümüzden bile önce yerleştiği eller, soğuk kış günlerinde daha özel bakım istiyor. Dış etkenlerle en fazla temasta olan ellerinizin pürüzsüz görünmesini istiyorsanız; soğuk havada eldiven, güneşte koruyucu krem kullanın. Yaşlanma belirtilerine karşı da peeling ve dondurarak tedaviden yararlanın.
Dermatoloji Uzmanı Dr. Gökhan Okan; soğuk havalarda kuruyan ve egzama riski artan ellerimiz için basit ama etkili bakım tüyoları verdi:
DIŞ ETKENLERLE SÜREKLİ TEMASTA: Eller dış dünyayla en fazla temasta olan bölgelerimiz… Havaların soğuması, kış mevsiminin gelmesiyle birlikte daha çok zarar gören organlarımız. Sağlığına ve dış görünümüne önem veren herkes, ellerine gereken özeni göstermeli, gerektiği zaman da etkili bakım yöntemlerinden faydalanmalı.
YILLARIN İZLERİNİ ELE VERİR: El sırtı derimizin, yüz derimizden daha ince olması ve deri altı yağ dokumuzun azlığı, ellerimizde yaşlanma belirtilerinin yüzümüzden daha önce ve belirgin olmasına neden olur. Kimyasal maddelerle temasın fazlalığı ve güneş ışınları da yaşlanma belirtilerinin daha erken ortaya çıkmasını kolaylaştırır. Cilt yaşlanmasıyla birlikte ellerimizde elastikiyet kaybı, kuruma, matlaşma, düzensiz pigment artışı, damarlarda belirginleşme gözlenir. El sağlımız açısından bazı hususlara dikkat ederek ellerimizdeki bu yaşlanma belirtilerini geciktirebiliriz.
ELLER DE GÜNEŞ KREMİ İSTER: Ellerimizdeki yaşlanma belirtilerini geciktirmek amacıyla bazı önlemler alınabilir. Güneş ışınları ellerimizde de yaşlanmayı hızlandırdığından güneş koruyucular ellere de sürülmelidir. Eldeki yaşlanma belirtilerinden kısa sürede ve hızlı sonuç elde etmek isteyen hastalar, peeling ve krioterapi (dondurarak tedavi) yöntemlerine başvurabilir.
MAT GÖRÜNÜME PEELİNGLE SON VERİN: Ellere uygulanan peeling işlemiyle ellerde gözlenen cilt lekelerinde açılma, ellerde mat görünümde hafifleme saptanır. Düşük doz asidik madde ve renk açıcı madde içeren peeling solüsyonu, el sırtında belli bir süre bekletilerek düzensiz pigment artışı azaltılır. Bu dönemde kişilerin ellerini çok iyi şekilde nemlendirmeleri, güneşten korumaları, suyla temaslarını kısıtlamaları gerekir. Ellere uygulanan peeling işlemi için de, yüz peelinginde olduğu gibi, kış mevsimi daha uygundur ve üçer haftalık aralıklarla uygulanır. Ellerinde parlak, canlı görüntü elde etmek isteyen ve el lekelerinden kurtulmak isteyen hastalar için iyi bir tedavi seçeneğidir.
EL LEKELERİNİ DONDURUN: El lekelerinde başvurulan diğer bir tedavi yöntemi de krioterapi yani dondurarak tedavidir. Sıvı azot, lekenin olduğu bölgeye temas ettirilerek lekenin hafiflemesine yardımcı olur. Bu tedavide de iyi bir yara bakımı ve güneş koruyucu kullanımı şarttır. Nadir olmakla birlikte bu tedavi sonrasında deri renginde işlem uygulanmayan bölgelere göre daha fazla bir renk açılması görülebilir. Bu tedavide peeling işleminde olduğu gibi kış mevsiminde uygulanmalıdır.
A VE C VİTAMİNLİ ÜRÜNLER KULLANIN: Medikal işlemler dışında harici tedavilerle de ellerdeki yaşlanma belirtilerinde kısmi azalma sağlanabilir. Vitamin A içeren ürünler hem derinin yüzeysel soyulmasını sağlayarak ölü derinin uzaklaştırılmasını sağlar, hem de renk açıcı olarak kullanılan diğer ürünlerin derinin alt tabakasına ulaşmasını kolaylaştırır. Renk açıcı olarak hidrokinon, azeleik asit ve vitamin C içeren ürünler faydalı olmaktadır. Hastalara öncelikli olarak bu tedavilerden elde edilecek yanıtın hemen olmayacağı, kısmi yanıt elde edileceği, tedavinin sonuçlarının uzun süreli ve sabırlı olunduğu zaman elde edileceği konusunda bilgi verilmelidir. Mutlaka tedavilere güneş koruyucular da eklenmelidir.
KIŞ AYLARINDA EGZAMAYA DİKKAT: Kış aylarında en fazla rastlanılan sorunlardan biri de egzamadır. Ellerin çok fazla yıkanması, suyla, sabunla ve kimyasal maddelerle temas etmesi nemsizliğe ve kuruluğa neden olur. Bu kuruluk ilerlediğinde egzama gelişir. Egzama; kaşıntılı, sulantılı, kızarık yaralar şeklinde kendini gösterir. Sağlık sektöründe çalışan kişiler, bahçıvanlar, kuaförler, temizlik işçileri ve aşçılar özellikle egzama açısından risk teşkil eden meslek gruplarıdır. Suyla temasın fazla olması, sabun, temizleyici ve el dezenfektanın fazla kullanılması ismi geçen meslek gruplarını daha yatkın hale sokan ana sebeplerdir.
KİMYASAL MADDELERDEN UZAK DURUN: Egzama iki şekilde görülür; kimyasal madde kökenli tahriş egzaması ya da alerjik madde kökenli alerjik egzama. Dermatologlar yama testiyle egzamanın alerjik kökenli ya da tahriş edici maddelerden kaynaklanıp kaynaklanmadığını tespit ederler. Test sonucuna göre eğer alerji yapıcı madde tespit edilirse, o maddenin kişinin hayatından uzaklaştırılması, hastalığın ortadan kalkmasına yardımcı olur.
EGZAMANIN TİPİNE GÖRE TEDAVİ: Egzama tedavisinde; öncelikli olarak cilde alerji yapan ya da tahriş eden maddenin tespit edilip kişinin hayatından uzaklaştırılması gerekir. Sulantılı egzamalarda deriyi kurutucu pansumanlardan faydalanılır. Kaşıntıyı geçirmek amacıyla antihistaminik tabletler kullanılır. İnflamasyonu baskılamak amacıyla kremlere başvurulur. Eğer egzamalara enfeksiyon eklenmişse antibiyotikli tabletler alınmalıdır.
BAKIMLI VE SAĞLIKLI ELLER İÇİN 10 ALTIN ÖĞÜT:
1- KURUTMAYAN TEMİZLEYİCİLER KULLANIN: Ellerinizi kurutmayan temizleyici kullanımına önem verin. Her el yıkama sonrası ellerinizin nem kaybettiğini unutmayın.
2- ILIK SUYLA YIKAYIN: Ellerin ılık suyla, cildi kurutmayan sabunlarla yıkanmasına dikkat edilmelidir.
3- KISA BANYO YAPIN: Banyo süreleri kısa tutulmalıdır. Uzun süren banyolar, derinin daha fazla nem kaybetmesine neden olur.
4- NEMSİZ BIRAKMAYIN: Nemlendirici kullanmaya önem gösterin; ellerinizi sık sık nemlendirin.
5- ZEYTİNYAĞI VE E VİTAMİNİ: Shea yağı, gliserin, zeytinyağı ve vitamin E içeren nemlendiriciler el sağlığı için faydalıdır.
6- MUTFAKTA MUTLAKA ELDİVEN: Mutfakta sebze ve meyve doğrarken eldiven giyilmesine özen gösterilmelidir.
7- SOĞUKTAN KORUYUN: Soğuk havalarda dışarı çıkarken korunmak amacıyla mutlaka ellerin eldivenle korunmasına dikkat edilmelidir.
8- TAHRİŞ OLMASIN: Deriyi tahriş edici maddelerle (mesleki ajanlar, kimyasallar) temas etmeden önce mutlaka eldiven kullanın. Eldiven kullanarak ellerinizin zarar görmesini engelleyin.
9- KREMLERLE BARİYER KURUN: Özellikle tahriş edici maddelerle temasın fazla olduğu durumlarda bariyer kremler yararlıdır. Bariyer kremler; derinin üst tabakasında katman oluşturur ve nemlendirici özelliğinin yanında üst tabakada bariyer oluşturma özelliğinden dolayı kimyasalların içeriye girmesini engellerler.
10- GÜNEŞ KREMİ ŞART: Ellerinizin yaşlanmasını engellemek istiyorsanız, yüze uygulanan güneş koruyucuları ellerinize de uygulayın.
Related Posts
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder