Gönderen Kurşun Kalem / 19 Eylül 2012 Çarşamba / Yorum Yok / hamilelik
Bebek sağlığı için doğru beslenin
Hamilelik döneminde sizin yediğiniz bebeğinizin yediği anlamına gelir. Bu nedenle bir lokma dahi olsa ne yediğiniz bebeğinizin sağlığı açısından büyük önem taşımaktadır.
1. Ellerinizi her besin maddesine dokunmadan önce sabunla ve bol su ile yıkayın. Çiğ et, balık ve süt ürünlerine dokunduktan sonra da aynı işlemi tekrarlamaya özen gösterin.
2. Yemek yerken mutlaka yediğiniz şeyin bebeğiniz için sağlıklı olup olmadığını hesaba katın. Eğer gereksiz bir besin ise miktarını azaltmaya çalışın.
3. Tüm meyve ve sebzeleri bol su ile yıkayın.
4. Herhangi iki yiyecek aynı kaloriye sahip olabilir ancak ikisinin de aynı besin değerlerine sahip olması söz konusu değildir. Bu gibi durumlarda besin değeri açısından daha yararlı olanı tercih edin.
— Her zaman yağsız eti yağlı olanlara tercih edin.
— Yağsız veya az yağlı süt için.
— Kızarmış yiyecekler yerine haşlanmış olanları yiyin.
— Ekmeğinizin üzerine sürdüğünüz tereyağı veya margarin miktarını azaltın.
— Tava da bir şey pişirirken normal şartlarda kullandığınızdan daha az yağ kullanın ve zeytinyağı kullanmaya özen gösterin.
5. Her zaman yıkanmış bir kesme tahtası kullanın. Özellikle çiğ et ve balık kestikten sonra temizliğine daha da özen gösterin.
6. Yenmeyen yiyecekleri buzdolabında saklayın.
7. Mide bulantısı sorununuz varsa az miktarlarda sık sık yiyin. Böylece hem midenizi rahatlatacak hem de kan şekerinizi düzenleyeceksiniz. Hiçbir öğünü atlamayın. Sizin yemediğiniz bir öğün bebeğinizin de beslenmediği anlamına gelir.
8. Çeşitlilik çok önemlidir. Gerekli vitamin ve minerallerin günlük miktarına ulaşmanız anlamına gelir ve yediklerinizin farklı olması öğünlerin sıkıcılığını da ortadan kaldırır.
—Sosis ve salam gibi çiğ etler besin zehirlenmesi nedenlerindendir. Yemek istiyorsanız mutlaka pişirmeye ya da ısıtmaya özen gösterin.
— Bazı kadınların hamilelik sırasında ne yediklerine özellikle dikkat etmesi gerekmektedir. Eğer herhangi bir besine karşı alerjiniz varsa (yumurta, süt, fındık vs.) bu besinlerden mutlaka uzak durmanız gerekir. Bazı araştırmalara göre sizde aşırı miktarda olmasa bile bir besine karşı hassasiyet varsa bebeğiniz ileriki yaşamında ciddi sorunlar yaşayabilir. Bu nedenle hamilelik ve Emzirme döneminde bir gıda uzmanına danışmak oldukça gereklidir.
—Eğer hamileliğiniz sırasında alkol alıyorsanız, minicik bebeğinizin de alkol tükettiğini bilmeniz gerekir. Hamile olduğunuzda bebeğinize zarar vermeyecek miktarda bir alkol söz konusu değildir. Sizin içtiğiniz bir yudum onun içtiği bir yudumdur. Hamilelikte alınan alkol zihinsel geriliğinden başlamak üzere bir çok kalıcı sorunun nedenidir.
— Hamile iken fast food yemeyeceğinize inanmak çok da mantıklı değildir. Canınız istediğinde makul miktarlarda olmak kaydıyla tüketebilirsiniz. Tatlı ve besin değeri yüksek olmayan besinlerden mümkün olduğu kadar uzak durmalı, istediğiniz zamanlarda ise porsiyonları ufak tutarak az tüketmeye özen göstermelisiniz.
Etiketler:
hamilelik
Related Posts
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder