Gönderen Kurşun Kalem / 5 Eylül 2013 Perşembe / Yorum Yok / Manşet , sağlıklı yaşam , sağlıklı yiyecekler
Her sofrada sebze ve meyve bulunsun
Kış döneminde et tüketiminindeki artışın vücuda olan  olumsuz etkileri ile yaygınlaşan enfeksiyon riskine karşı kışa özgü sebze ve  meyveler öneriliyor.
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi  İç Hastalıkları ve Nefroloji Uzmanı Prof. Dr. Süleyman Türk, AA muhabirine  yaptığı açıklamada, sağlıklı beslenmek için tüm yiyeceklerin mevsiminde  tüketilmesinin prensip haline getirilmesi gerektiğini söyledi.
Yaz ürünlerinin yaz döneminde, kış ürünlerinin ise kış  döneminde daha faydalı olduğunu ifade eden Prof. Dr. Türk, kış dönemi sebze ve  meyvelerinin içerdikleri vitamin ve minerallerin vücudun o dönemde ihtiyaç  duyduğu gereksinimleri tam olarak karşıladığını vurguladı.
Prof. Dr. Türk, kış mahsulü olan limon, nar, ıspanak,  pırasa, marul, brokoli, turp, havuç, lahana, karnabahar, yer elması, mandalina,  portakal ve elmanın bu dönemde yazlık sebze ve meyvelere göre daha ucuz olduğuna  işaret ederek, bunun kışlık sebze ve meyvelerin tüketilebilmesini  kolaylaştırdığını belirtti.
-KIŞIN ÖZELLİKLE TÜKETİLMESİ GEREKEN  SEBZELER-
Kışın havaların soğumasıyla birlikte vücut direncinin  azaldığını ve takviye besinlere ihtiyaç duyulduğunu dile getiren Prof. Dr. Türk,  şunları kaydetti:
''Et tüketiminindeki artışın vücuda olan olumsuz  etkileri ile yaygınlaşan enfeksiyon riskine karşı en iyi ilaç kışa özgü sebze ve  meyvelerin tercih edilmesidir. Kışın yaygınlığı artan solunum yolu  enfeksiyonlarının tedavisinden çok, enfeksiyonlara yakalanmamak için vücut  direncinin artırılması esastır. Yaz meyve ve sebzelerinin cazibesine kapılıp,  kış aylarında bu döneme özgü koruyucu kalkanlarımız olan kışlık sebze ve  meyveleri soframızdan eksik etmemeliyiz. Havuç A vitamini, turunçgiller C  vitamini, yeşil sebzeler ise sağlayacakları E vitaminiyle kış aylarında  sağlığımızı koruyacak, sağlıklı kalmamızı sağlayacaktır. Kış döneminde yükselen  tansiyon, kırmızı pancarla kontrol altına alınabilir. Tansiyon hastalarına  kırmızı pancarı özellikle öneriyorum. Şuan içinde bulunduğumuz mevsimsel geçiş  döneminde ise herkes için C vitamini açısından son derece zengin olan  mandalinayı tavsiye ediyorum. Kansere karşı koruyucu etkisi bilinen brokoli,  karnabahar ve lahana da sofralardan hiç eksik edilmemeli.''
Prof. Dr. Türk, kışlık sebzelerle çocukların damat  tadına uygun şekilde yemekler hazırlanması ve kış sebzelerinin onlara  sevdirilmesi, okula başlayan çocuklara günde en az bir bardak süt içirilmesinin  çocukları kış dönemi hastalıklardan koruyacağını sözlerine ekledi.
AA
Etiketler:
Manşet,
sağlıklı yaşam,
sağlıklı yiyecekler
Related Posts
 


 
 
 
 
 
 
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder